Αναζήτηση
Πρακτικά Συμβουλίου | Εκδηλώσεις | Επικοινωνία | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ των υποψηφίων μας... | Αρχείο | |
ανακοινώσεις 2012


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ (;) ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Ηλιούπολη, 12-1-2012

ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ   ΤΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ   ΠΟΝΟΥ

Το  «Κοινωνικό (;) Παντοπωλείο» στον Δήμο μας άρχισε ήδη εδώ και κάποιο διάστημα να λειτουργεί. Μία από τις πλέον μεγαλόστομες εξαγγελίες της δημοτικής αρχής,  πήρε σάρκα και οστά. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και όσοι τέλος πάντων έχουν ανάγκη, βρήκαν  πλέον το στήριγμά τους στις όποιες στερήσεις τους;
Αλίμονο όχι.!!!
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» λειτουργεί  από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την επωνυμία «ΕΔΡΑ»,  μετά από απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας,  στο πλαίσιο της ανάθεσης όλο και περισσοτέρων δραστηριοτήτων του Δήμου μας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Άραγε, δεν διάβασαν, δεν άκουσαν, δεν αντιλήφθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τέτοιες οργανώσεις τα τελευταία χρόνια και ασμένως ανέθεσαν την παραπάνω δραστηριότητα σε μία τέτοια; Ποια είναι η «ΕΔΡΑ»; Στο δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήσεις  που έκανε ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης Χρήστος Κοκοτίνης, αλλά και οι άλλοι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σχετικά με τον σκοπό, τους  εταίρους, τον τρόπο εισόδου  νέων εταίρων, τις διαχειριστικές λειτουργίες της,  τον  οικονομικό της έλεγχο  και  κυρίως τη χρηματοδότησή της, ήταν ασαφείς  συγκεχυμένες, αν όχι και σκόπιμα  παραπλανητικές. Στην ουσία πρόκειται για ένα κλειστό «κλαμπ» με φορολογική ασυλία που μπορεί  μάλιστα στο μέλλον να μετατραπεί και σε κερδοσκοπικό οργανισμό βάσει σχετικού άρθρου του καταστατικού της. Η άνω ΜΚΟ δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για την λειτουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», αφού τα λειτουργικά έξοδα αυτού θα καλύπτονται (υποτίθεται)  από ποσοστό 20% που θα παρακρατείται από την αποζημίωση του δημάρχου, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και αντιδημάρχων (αμαρτωλό θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε λίαν συντόμως) και επίσης, κατά τα αναφερόμενα από την δημοτική αρχή, πλέον των δικαιούμενων δωρεάν τροφίμων θα μπορούν και όποιοι συμπολίτες μας το επιθυμούν, προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα, να αγοράζουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.
Τι συμβαίνει όμως στην πράξη κύριοι της δημοτικής αρχής;
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» πουλάει προϊόντα αρκετά ακριβότερα από τα λοιπά καταστήματα της περιοχής μας. Η εξήγηση σ’ αυτό είναι ότι αφενός μεν αγοράζει τα προϊόντα του στην ουσία από τα πολυκαταστήματα και μάλιστα σε μη ανταγωνιστικές τιμές, αφετέρου δε  διότι προσδοκά στην ύπαρξη κέρδους για να γίνει ανταγωνιστικό. Με αυτά τα δεδομένα άραγε γιατί ο μέσος δημότης Ηλιούπολης με τα όποια οικονομικά του προβλήματα θα προτιμήσει το παντοπωλείο;
Παραπέρα, η εξυπηρέτηση των απόρων του Δήμου μας τις γιορτές που πέρασαν μέσω του παντοπωλείου, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.
Έτσι εδόθη ως βοήθημα το ποσό των 150 (!!!)  ευρώ σε επιταγή σε περίπου  30  (!!!)   απόρους του δήμου, με την υποχρέωση όμως,  αυτό το ποσό να καταναλωθεί στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Άραγε, ποιος οικονομικός εγκέφαλος σχεδίασε αυτή την καρικατούρα, παρά του αναμφισβήτητου γεγονότος  ότι  τα προϊόντα που εκεί διατίθενται είναι και λιγοστά και περιορισμένα  (στην ουσία όσπρια, απορρυπαντικά και λάδι).  Το σπουδαιότερο είναι  ότι ο Δήμος,  μέσω των απόρων ενίσχυσε την «ΕΔΡΑ» προκειμένου να αποκτήσει κέρδη σε βάρος  αυτών, αφού στην ουσία αυτοί προμηθεύτηκαν λιγότερα προϊόντα, από το  αν αυτά  τα αγόραζαν από οποιοδήποτε super market σε χαμηλότερες τιμές.
Κύριοι της δημοτικής αρχής, η κοροϊδία πρέπει να τελειώνει.
Δεν είναι δυνατόν οι υμνητές αυτών που  οδήγησαν τον τόπο στην χρεοκοπία,  στην ανεργία,  στις απολύσεις, στην κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, στην απορρύθμιση της κοινωνίας και τελικά στα συσσίτια, σήμερα να παρουσιάζονται ως τιμητές και μάλιστα να φέρονται ως φιλάνθρωποι, προσφέροντας δήθεν, μέσω τέτοιου είδους «κοινωνικών παντοπωλείων».
 Ένας μεγάλος έλληνας πεζογράφος, συγγραφέας, ιστορικός και ποιητής έχει πει πως: «πρέπει να γυρίσουμε τα πράγματα ανάποδα, για να τα βλέπουμε όρθια».
Μήπως και εσείς κύριοι της δημοτικής πλειοψηφίας είστε οπαδοί της άνω σουρεαλιστικής ρήσης;
Αυτό θα είναι άκρως ενθαρρυντικό.
Προφανέστατα σήμερα είναι αναγκαίες όσο ποτέ  δράσεις αλληλεγγύης, ώστε να υπάρξουν οι βάσιμες προϋποθέσεις αντίστασης στην διεύρυνση της φτώχειας, της ανεργίας και της ανέχειας και  η λύση των προβλημάτων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, μέσω αντίστοιχων πολιτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων. Η φιλανθρωπία, όπως την γνωρίζουμε και όπως ασκείται,  σκοπό έχει - όπως στην παραπάνω περίπτωση - την προβολή αυτού που την ασκεί  και την κατεύθυνση του κόσμου  σε ανώδυνες για το σύστημα οδούς.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η απάντηση του δημάρχου για το παραπάνω θέμα  - ελλείψει επιχειρημάτων στην κριτική που του ασκήθηκε -ήταν η αυτκρατορική : «αυτή είναι η επιλογή μας και γι’ αυτό θα κριθούμε».
Κύριε Δήμαρχε προφανέστατα θα κριθείτε σύντομα για τις τέτοιου είδους επιλογές σας και η κρίση αυτή θα είναι σκληρή για εσάς . Όπως θα κριθείτε και για τυχόν παράτυπες απόφάσεις σας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηλιούπολη
5°C
93%
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015
Δεν υπάρχει καμία γνωστή γιορτή

Πρόγραμμα ΕκδηλώσεωνΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
design by Longevity-Solutions